Als flikken door Maastricht

10feb11

Flikken is onlosmakelijk aan Maastricht verbonden. De echte fans van Flikken Maastricht zien overal in de stad de scènes uit de politieserie terug. Voor de redactie tijdschrift bezocht ik de stad en maakte speciaal voor onze lezers een Flikken Tour door de stad. Een beetje van mezelf en een beetje van het VVV. In het hoofdkantoor van de politie sprak ik met Erik van Rijsselt, dé man die alle contacten met het productieteam van Flikken Maastricht onderhoudt. Zonder Van Rijsselt geen Flikken. Hij bewaakt niet alleen het realiteits gehalte van de serie, maar hij leest ook alle scripts die door hem moeten worden goedgekeurd.

07_Lang_Grachtje

Hoewel er in elke aflevering een moord voorkomt, heeft de politie Zuid-Limburg slechts twee keer per jaar te maken met een moord. Van Rijsselt: “De serie gaat voor mij niet om de moorden, maar om de manier waarop het onderzoek wordt gedaan. Als je naar Baantjer kijkt zie je direct het grote verschil. Bij Baantjer kun je binnen een paar minuten achterhalen wie de slechterik is. Wij proberen te laten zien hoe een moord echt opgelost wordt.”

De scriptschrijvers zullen alles van Van Rijsselt aan moeten nemen want zonder zijn toestemming gaat het hele verhaal niet door. In ruil daarvoor mag het productieteam gebruik maken van de helikopters, politieauto’s en uniformen van het korps. “Ik streep nooit iets definitief door, ik zeg altijd hoe het wel zou kunnen.” Al was er wel een aflevering die Van Rijsselt sowieso heeft afgekeurd. “Je moet wel weten hoe het hier in Limburg werkt. Er kwam een script binnen over een Deken (hoofd van de pastoors in een bepaalde gemeente) die geld zou hebben verduisterd. Maar hier heeft de kerk nog altijd een vinger in de pap, dus die kerk kun je niet zomaar te kak zetten.” Dat zou voornamelijk voor het vervolg van Flikken nadelig kunnen zijn. “Hier in Maastricht zijn veel locaties eigendom van de kerk. Als je een aflevering over zo’n Deken maakt, kun je die locaties niet meer gebruiken. Neem de bruiloft van Eva van Dongen een paar afleveringen later. Probeer dat dan maar eens in een kerk te filmen.”

Van Rijsselt durfde het wel aan om een aflevering te maken die gelinkt was aan de moord op Nicky Verstappen. “In deze aflevering heeft een lekenbroeder een moord gepleegd en daarmee is hij naar de pastoor gegaan, die biechtgeheim heeft. Dat schuwen we dan niet, maar je moet er op gepaste wijze mee omgaan.” Tussen de vragen door loopt Van Rijsselt regelmatig naar een computer. Om de nieuwe trailer te laten zien, maar ook om foto’s van de nieuwe filmlocaties op te zoeken.

Voor de politie Zuid Limburg Zuid zijn de opnames een uitstekend visitekaartje. “We hebben een enquête gehouden onder de kijkers van Flikken Maastricht. Het politiewerk werd hierin gemiddeld met een acht gewaardeerd.” Naar aanleiding van de serie zijn er ook meer sollicitaties bij het korps binnen gekomen. “Maar die worden allemaal in het westen geplaatst.”

Als Van Rijsselt door de stad loopt denkt hij niet direct aan de opnames van Flikken. “Maar wel bij de spectaculaire dingen. Dan denk ik: dat was leuk, dat was schitterend.” Als de plattegrond van Maastricht op tafel komt begint hij toch te wijzen, locaties van nieuwe afleveringen maar ook van achtervolgingen. “De eerste achtervolging was in de Tafelstraat. Dat blijft je bij, die straat is makkelijk af te zetten en daar konden we scheuren.” De achtervolgingsscènes worden vaak in één dag opgenomen. “Dat zijn korte scènes zonder dialogen en dan kruipen wij zelf achter het stuur.” Lachend: “Dat doen we niet graag.”

 



No Responses Yet to “Als flikken door Maastricht”

  1. Geef een reactie

Plaats een reactie